2014-02-01

Bemutatkozás

 Kövess bennünket a Facebook-on!

Egyesületünk 1999 telén alakult a szekszárdi Vármegyeházán 10 fővel, Alma Egylet néven. Rövid idő elteltével az Alma Egylet nevet és vezetőséget váltott, így született meg az Alisca Nyilai Íjász Egyesület, amely immár közel 20 éve működik töretlen lendülettel!

Baráti, családi tömörülésnek indult, majd országos, nemzetek közötti kapcsolatok szövődtek és kezdetét vette egy máig is tartó sikersorozat. Az Alisca Nyilai Íjász Egyesület a sportágon belül és egyre inkább kívül is Magyarország egyik legismertebb klubjává nőtte ki magát!

Fő célunk az íjászat megismerése, megismertetése, gyakorlása, népszerűsítése. Rendkívüli hangsúlyt helyezünk arra, hogy a gyermek és ifjúsági korosztályok minél nagyobb számban ismerhessék meg és gyakorolják ezt a gyönyörű sportot, ezáltal betekintést nyerve történelmünk egy nagyon fontos időszakába, kultúrájába is.
Szívesen kapcsolódunk az iskolai munkákba szakkörökkel, akár tanfolyamokkal is. Tagjaink vidékre is szívesen mennek bemutatókat, előadásokat tartani.
Az Alisca Nyilai Í.E. jelenleg két szakedzővel és három instruktorral végzi munkáját. Tagjaink 80%-ban fiatalok, iskoláskorúak. Közel 50 fős csapattal dolgozunk és létszámunk folyamatosan nő. Sokan családostól vesznek részt foglalkozásainkon. Tagjaink között minden munka és érdeklődési kör képviselteti magát, tehát sokoldalú a társaság. Egyesületünk nem csak Szekszárdiakból áll! Vannak nálunk íjászok Döbröközből, Alsónánáról, Kistormásról, Lengyelből, Aparhantról, Bátaszékről, Tolnáról, Faddról és Kajdacsról.
Egy valami viszont feltétlenül közös bennünk, a természet szeretete és nem tartjuk fárasztónak a terepen töltött órákat sem!

Az Alisca Nyilai Íjász Egyesület rendkívül sikeres éveket tudhat maga mögött!
2005-ben átvehettük a „Szekszárd legeredményesebb egyesülete” címet!  Tizennégy éves fennállása alatt ezernél is több érmet szereztek versenyzőink! Mindezt bizonyítják az azóta lett Országos bajnokaink, Diákolimpiai bajnokaink és érmeseink, Európa Kupa dobogósaink sőt a Szerbia Bajnoka címet is Aliscás íjász hódította el 2012-ben! Magyar Hagyományos Íjásztábla bajnoka, kettő Országos bajnoka, valamint egy Európa bajnoka is van az Aliscának, így természetesen Szekszárd városának is! Bajnokaink a gyermek, serdülő, kadet és ifjúsági korosztályokból kerültek ki! Diákolimpiákra folyamatosan nagy létszámmal kvalifikáljuk fiataljainkat, három olimpiai bajnoka és számtalan dobogós helyezettje lett már az Aliscának az elmúlt évek során! Egyesületünk 2013 januárjától csatlakozott a Dél Dunántúli Íjász Régióhoz, ezzel megszüntetve a két szekszárdi íjász egyesület közötti feszültséget,hogy immár azonos cél érdekében együtt tudjuk népszerűsíteni a sportágat! Részt veszünk a régió által szervezett bajnokság szervezésében, lebonyolításában is, fiataljaink ebben a sorozatban is több kategóriában bajnokesélyesként indulhatnak! Az egyesületünk által szervezett versenyek rendkívül népszerűek hazánkban, de a környező országokban is. Különlegesen jó viszonyt ápolunk a határon túl élő magyar honfitársainkkal, de egyre többen jönnek hozzánk a nyelvünket nem értő, de az íjászatot kedvelő külföldiek is! 200 fő feletti versenyzői létszámot vonultatunk fel mind a Tavaszi, mind az Őszi megmérettetésen. Az őszi versenyünk immár Európa Találkozóvá nőtte ki magát, egyre több ország részvételével. 2011 év végén hagyományteremtő szándékkal útjára indítottuk évzáró teremversenyünket, Szilveszteri Terem Íjászverseny néven, melyre egyre több íjász figyel fel és érkezik a zord idő ellenére az ország minden szegletéből hozzánk. Megmérettetéseinken igyekszünk a szekszárdi borokat is propagálni, hiszen a felnőtt dobogósokat minden alkalommal minőségi borokkal is jutalmazzuk.

Bázisunk a Szekszárd Lisztesvölgyi volt MHSZ lőtér, melyet 2010-ben teljes tagságunk áldozatos munkával tett használhatóvá. Állagát, használhatóságát a mai napig társadalmi munkával tartjuk fenn.

Az Alisca Nyilai Í.E. főként önerőből tartja fenn magát, de minden évben kapunk  segítséget az önkormányzattól, pályázat ill. vissza nem térítendő támogatás formájában, valamint egyéb pályázati lehetőségeket is kihasználunk.
Szívesen fogadjuk az adó 1%-át. Valamint bármilyen jellegű segítséget, amely elősegíti az egyesület működését és ez által segít megszerettetni a fiatalokkal ezt a kiváló sportágat, valamint hozzájárul gyermekeink szabadidejének kulturált eltöltéséhez. Edzéseinket hetente három alkalommal tartjuk, hétfőn, szerdán és pénteken a Lisztesvölgyi lőtéren tavasztól késő őszig, télen pedig teremben gyakorol a csapat. Edzéseinkre szeretettel várjuk az íjászat iránt érdeklődőket kortól és nemtől függetlenül!

Alisca Nyilai Íjász Egyesület